Mijn Kindle Paperwhite 2019 editie. Verreweg een van de beste investeringen die ik ooit gedaan heb. Een goedkoop, vederlicht apparaatje dat ik via Amazon Duitsland bestelde in november 2019. Hij koste ongeveer 90 piek, maar hij heeft binnen een jaar al ongelofelijk veel opgeleverd.

En dan heb ik het niet alleen over de kennis of andere immateriële resultaten, maar dan heb ik het ook over een keiharde, in euros uitgedrukte, return-on-investment.

Iedereen weet natuurlijk dat ebooks een stuk goedkoper zijn dan hun fysieke aanverwanten. Een gemiddeld boek kost doorgaans zo rond de €20,-, terwijl de digitale variant voor slechts €10,- over de toonbank gaat. Dat op zichzelf zou al een heel aardig besparing opleveren. Toch maak ik het nog bonter, want ik download de meeste boeken namelijk gratis. Nou, tel dan maar uit je winst.

Voor een extra laag van inzicht heb ik m’n leesgedrag van 2020 hieronder inzichtelijk gemaakt.

Leesoverzicht

Gelezen boeken*40
Gelezen pagina’s10,486
Gekochte boeken10
Gratis gedownloade boeken30
Gemiddelde prijs gelezen boeken (zie tabel onder aan deze post)€3,27
Abonnementskosten bibliotheek (zit verwerkt in gemiddelde boekprijs)€40,-
Kosten Kindle Paperwhite 2019€90,-
Totaal uitgegeven in 2020€220,78
*klik hier als je m’n digitale boekenkast van 2020 wilt bekijken

Let wel: de kosten van de Kindle kunnen uitgestreken worden over alle toekomstige jaren, dus de totale kosten per jaar zullen daarmee nog drastisch dalen.

Nu komt het mooiste deel van de rekensom, namelijk het berekenen hoeveel geld er bespaard is met de aanschaf van de Kindle. Wanneer ik iedere boek namelijk nieuw aangeschaft had, was ik makkelijk €800,- kwijt geweest (o.b.v. gemiddelde aanschafwaarde van €20,- per boek). In absolute waarde heb ik dus €579,22 bespaard met de aanschaf van de Kindle.

Extrapoleer dit bedrag over de komende 10 jaren en je komt uit op een besparing van €5792,20 door de aanschaf van een apparaatje van €90,-. Niet slecht.

Waarom bibliotheek?

Een groot deel van de kosten voor boeken komt uit m’n jaarlijkse (digitale) abonnement bij de bibliotheek. Waarom zou je nog een abonnement bij de bieb nemen als je boeken gratis van het internet kan trekken? Nou, dat is met name omdat Nederlandstalige boeken vaak niet zo makkelijk te vinden zijn op illegale-download-websites. Die focussen zich meestal toch op Engelstalige versies.
Ik heb persoonlijk geen enkel bezwaar om populair wetenschappelijke boeken in het Engels te lezen, maar voor proza kies ik toch liever voor de Nederlandse variant. Noem me een Chauvinist, maar ik vind de Nederlandse taal nu eenmaal bovengemiddeld schitterend in woord en geschrift en in proza/poëzie komt dat het mooist tot z’n recht.

De bibliotheek verschaft me dus op goedkope wijze toegang tot heel veel Nederlandstalige literatuur, maar naast dat praktische oogpunt vind ik het ook gewoon mooi om een initiatief als de bibliotheek te steunen. Want zeg nu eerlijk, het is toch schitterend dat de bieb bestaat?

Maar vergis je niet, de voordelen van zo’n ereader zijn niet slechts monetair. Wanneer boeken gratis te downloaden zijn, dan verlaagt dat de drempel tot lezen enorm. Het wordt heel erg makkelijk om op een zondagmiddag te denken: “Goh, ik zou wel eens een boekje van Herman Zwanslicker willen lezen,” vervolgens direct het boek te downloaden en die zelfde middag nog diep geïntrigeerd in het boek te kunnen verdwijnen.

Weet je niet zeker of Zwanslicker’s proza niet helemaal je ding is? Geeft niet, probeer het lekker uit. Gratis ebooks zijn vrijblijvend, er is geen man overboord als je stopt met lezen.

Voor mij zijn dit doorslaggevende aspecten om er voor te kiezen om voornamelijk nog digitaal te lezen.

Natuurlijk heb je altijd nog van dat pretentieuze, materialistische geneuzel van mensen die liever ‘een echt boek in de handen hebben’ en die liever ‘hun boekenkasten willen vullen met mooie kaften’. Schijnheilige bulshit noem ik dat. Puur vanuit het perspectief van gebruikservaring doet een fysiek boek namelijk altijd onder voor een digitale variant. Lezen in het donker? Kies ebook. Lezen in bed vanuit gekke posities met één hand? Kies ebook. Altijd en overal toegang tot je notities en aantekeningen? Kies ebook.

Wat mensen eigenlijk willen zeggen wanneer ze het nostalgische beeld van studeerkamers met gevulde eikenhouten boekenkasten oproepen, is dat ze pretentieuze, materialistische knakkers zijn. Ze willen graag dat mensen hun woonkamer binnen kunnen stappen en direct hun imposante boekenkast kunnen gadeslaan. Zodat ze zich dan quasi verbaasd bij hen kunnen voegen met: ‘Oh dat? Ja, dat zijn mijn boekjes. Ja, ik lees af en toe wel eens wat, heerlijk. Intellectueel? Ik? Nee, joh, ach, ik lees gewoon graag.’

Ze willen boeken verzamelen als trofeeën. Een beetje zoals vorsten vroeger hun kasteelmuren volhingen met afgehakte dierenhoofden om met hun jachtprestaties te kunnen pochen. Enorme tiny-dick energy inderdaad. En zoals het nu echt niet meer kan om dieren voor de fun om te leggen en daar dan stoer over te lopen doen is het ook volledig uit de mode om duizenden bomen om te leggen om stoer te kunnen doen over je leesgedrag.

De kans is aanwezig dat u zich herkent in het zojuist beschreven pretentieus narcisme en dat u zich nu afvraagt: “Ja, maar hoe kunnen mensen mijn big-brain vibe dan waarnemen als ik geen boekenkast meer mag hebben?” Ook voor jullie is er een digitale oplossing. Op het digitale leesplatform Goodreads kun je je boekenkasten en je leesgedrag online tentoonstellen zonder daarbij duizenden bomen te hoeven verslinden. Goed voor het milieu én goed voor de bevrediging van je narcistische behoeftes.

Ja ja ja, uiteraard kun je mij ook volgen op Goodreads. Ik heb toch nooit ontkent dat ik een narcistische, pretentieuze lul ben?

Gekochte boeken

TitelHoe aangeschaftPrijs
Herman Brusselmans – Kostende Meisje Tweedehands (in een bulk van Herman Brusselmans boeken)€1,-
Thomas Man – De Dood in Venetië Tweedehands (schitterende prent editie)€10,-
Jean-Jacques Rousseau – Vertoog over ongelijkheid Tweedehands€10,-
Cicero – De senectute Bol.com€10,99
Cicero- De ideale redenaar Bol.com€17,99
Cicero – Fatsoen Tweedehands€14,99
Cicero – Brieven Tweedehands€5,-
Cicero – Over vriendschap Bol.com (ebook)€4,49
Harm Ede Botje – Mijn meningen zijn feiten Bol.com (ebook)€12,99
Frédéric Lenoir -Spinoza Bol.com (ebook) prijs gesplit met twee leden van de boekenclub€3,33
Abonnementskosten bibliotheek€40,-
30 andere boekenGratis gedownload€0,00
Totaal€130,78
Totaal per gelezen boek€3,27