Wielrennen heb ik altijd gezien als iets voor uitslovers. Een fiets was in mijn beleving gewoon een simpel vervoersmiddel dat je op dronken avonden weer veilig thuis kon brengen. Iedereen die beweerde dat het meer was, bestempelde ik als een pretentieuze lul.

Toch heb ik altijd wel een aardige historie als fietser gehad; met de familie gingen we jarenlang iedere zomer op fietsvakantie en om bij m’n middelbare school in Venlo (en weer thuis) te geraken moest ik iedere dag 40KM op m’n pedalenapparaat zitten.

Combineer deze fietsvoorgeschiedenis met mijn liefde voor de natuur, solitude en lokale historie en je begrijpt waarom ik begin 2020 mijn vooroordelen opzij zetten en een wielrenfiets aangeschaft heb.

In deze blogpost heb ik een korte samenvatting van m’n fietsjaar proberen te vangen in foto’s, statistieken en korte reflecties.

Tijd op de fiets 108u en 45min
Hoogtemeters13.071 M
Afgelegde afstand2799,4 KM
Lekke banden3
Verschillende landen4
Maximale snelheid72 KM/h
Steilste berg (waarschijnlijk)20%
Heatmap van m’n fietstochten in het grensgebied van Nederland, België en Duitsland
Wellicht het meest Nederlandse landschap: kaarsrechte, platte wegen, een ruim fietspad en water.
Een foto van voor de tijd dat ik clip-in pedalen had 🙂

Fietsen is niet alleen een lekkere manier om een beetje fit te blijven, maar het biedt ook de mogelijkheid tot solitude. Met name in Nederland waar je een vrij constant tempo aan kan houden op je fiets, kun je in een meditatieve zone komen waarbij je je gedachten kan herkauwen voor betere vertering. Voor meer over het belang van solitude, verwijs ik naar m’n essay over het Sustainable Information Diet.

De eerste lekke band
Ik heb het geluk gehad urenlang tegen de hete reet van Sven aan te mogen kijken

Ik heb nu onderhand Malta bijna uitgespeeld op de fiets. Vrijwel ieder dorpje of stadje ben ik geweest. Wellicht maak ik het tot mijn doel om in 2021 álle wegen van Malta befietst te hebben.

De verse wegen van Malta zijn vers…

Wat me bovendien erg enthousiast maakt over fietsen is dat het je mobiliteit ontzettend verhoogd. Ik ben in staat gebleken om het hele eiland van Malta in no-time te ontdekken. Onderweg kom je onverwachtse parels van de natuur tegen, of verscholen historische achtergronden.

Ik ben erg dankbaar dat ik door de vele fietstochten veel kennis van lokale historie en natuur tot me heb kunnen nemen.