• Written by Rutger Bregman
  • Published in 2016
  • 256 pages
  • Rating: ❤️❤️❤️??

Hoewel ik Bregman’s perspectieven en ideeën erg interessant vind, bekruipt me telkens het gevoel dat ik naar de bevindingen van een amateur theoreticus zit te luisteren.

De voorbeelden van onderzoeken die hij aandraagt komen meestal direct uit de schoolbanken (soms geeft hij dit zelfs ruiterlijk toe), en de rest van zijn theorieën zijn aangevuld met snelle Google Scholar searches en populaire blogposts (let wel: ik heb geen idee of dit werkelijk zijn onderzoeksmethode beschrijft, maar dit is het gevoel dat het bij me oproept).

Wellicht komt dit door zijn vlotte, toegankelijke manier van schrijven, of is er een andere reden die ik nog niet kan duiden die dit gevoel bij me oproept, maar soms lees ik dingen in zijn boeken waarvan me de haren rechtop gaan staan. Zoals hoe hij tegen argumenten wegmoffelt in de voetnoten en zoals wanneer hij botweg verkondigt dat hij ‘zijn mening geworden is’ en er niet aan moet denken om die te veranderen.

Toch geef ik dit boek drie sterren, omdat ik Bregmans ideeën wel erg charmant vind en die boek derhalve dan ook aanraad bij wijze van introductie in de thema’s. Ik zou het boek niet aanraden als je opzoek bent genuanceerd totaalbeeld van een expert.