Ontdek de details van deze rit op mijn Strava account 

Deze rit kostte me bijna m’n benen, Jezus Christus… ik kwam helemaal verzuurd thuis. Achteraf kwam ik erachter dat ik naar ‘Top of The World’ ben gefietst, het hoogste punt van Malta, boven op een steile klif. Nou, dat verklaarde de totale destructie van mijn benen.

Wat betreft de Roadside History van deze rit wil ik het hebben over de Victoria Line van Malta. Op onderstaande foto’s zie je korte delen van deze verdedigingslinie die vernoemt is naar Queen Victoria van Engeland. Deze linie is namelijk gemaakt in de tijd dat Malta nog onderdeel was van het koninkrijk (1897).

De linie volgt een natuurlijke verhoging van het landschap (waar ik dus tegenop moest fietsen op de terugweg..) waar de verdedingslinie handig gebruik van maakt. Het doel was om het dichtbevolkte zuiden van het eiland te beschermen tegen een aanval over het land via het noorden. De linie is echter nooit getest geweest en werd in 1907 zelfs compleet verlaten.

Foto via victorialinesmalta.com

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog is er nog even sprake geweest van her-activatie van de verdedigingswerken, maar helaas vertikte ook de Nazi’s het om de linie aan te vallen. Al met al is het geen bijzonder interessante verdedigingslinie vanuit dat perspectief.

Toch vond ik het het vermelden waard, omdat het aanzicht van de muur door het heuvellandschap de investering van de moeite terugbetaald. Wellicht dat ik binnenkort een wandeling met dezelfde route zal nemen.