Vind de details van m’n rit op Strava
Heute Tag fietste ik voorbij de Rotunda in Mosta. Iedereen die m’n Strava account volgt heeft wellicht al vaker foto’s van van deze indrukwekkende basiliek voorbij zien komen. Ik ben er al vaker voorbij gefietst, maar deze week heb ik dan eindelijk het interieur van het gebouw kunnen ontdekken.
Deze basiliek wordt het beste geïntroduceerd door haar indrukwekkende statistieken. Het heeft de derde grootste, vrijstaande koepel ter wereld. Om de loodzware kalkstenen dome te ondersteunen hebben de ondersteunende muren een dikte van negen meter (!) meegekregen. De diameter van de koepel heeft een diameter 37,2 meter en is 66 meter hoog, wat het na de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad en de St Paul Cathedral in London de derde grootste vrijstaande koepel ter wereld maakt.
Het grote verschil met deze andere twee kerken is dat de Rotunda van Mosta slechts 160 jaren oud is (geopend in 1860). Toch kent de basiliek ondanks de vrij beperkte lengte van haar historie een aantal zeer interessante mythes.
Miraklu tal-Bomba
Het Mirakel van de Bom is een hoogst onwaarschijnlijk verhaal dat plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze periode maakte Malta nog deel uit van het Engelse wereldrijk. Het had bovendien een bijzonder strategische ligging voor de Britten; Malta ligt midden in de Middellandse Zee, precies tussen de andere Britse eigendommen Gibraltar en Alexandrië. Zeker in het eerste deel van de Tweede Wereldoorlog, toen het Noord-Afrikaanse front nog in alle heftigheid explodeerde, was Malta een cruciaal bevoorradingspunt voor Engelse schepen op weg naar het front.
Het strategische belang dat de geallieerden hadden bij het fort eiland Malta maakte het ook tot een favoriete plek voor de asmogendheden om hun bommen te droppen. Het bommen offensief duurde welgeteld twee jaren en in die periode werden er door de Luftwaffe (Duitse luchtmacht) en de Regia Aeronautica (Italiaanse luchtmacht) in totaal 3,000 bomvluchten naar Malta ondernomen.
Zo vertrok er op de negende dag van april in 1942 ook een bommenbrigade richting Malta. Omstreeks 16:40 kwamen ze in de buurt hun doelwit, het Britse vliegveld RAF Ta Kali in de buurt van Mosta. Een aantal verdwaalde bommen vonden echter hun weg richting de Rotunda in het centrum van Mosta en zoals bij ieder fatsoenlijk mirakel, waren de risico’s van de volgende situatie natuurlijk aanzienlijk groot. De kerk was gevuld met ruim 300 gelovigen die hun vrome handjes samengevlochten hadden voor het gezamelijke gebed.
Het dodental zou ontegenzeggelijk groot geweest zijn, wil het niet dat twee van de bommen afketsten op de koepel van de kerk en vervolgens niet explodeerden. De derde bom boorde weliswaar een gat door het kalkstenen dak van de basiliek, maar wist op wonderbaarlijke wijze vervolgens nog steeds niet zijn functie te vervullen. De verbazing op de gezichten van de kerkgangers moet dan ook groot geweest zijn toen er plotsklaps een joekel van een bom tussen hen in op de grond klapte, maar niet ontplofte.
Op de bovenstaande afbeeldingen is het gat dat de bom in de koepel achter liet te zien, alsook een replica van de bom die tegenwoordig tentoongesteld staat in de basiliek. Verder mag het geen wonder heten dat 9 april voortaan gevierd wordt als de dag van het Mirakel van de Bom.