Je ziet het veel bloggers en youtubers doen. 30 dagen zonder smartphone doorbrengen. Het past helemaal in de trend van het minimalistische leven dat nu zo populair is onder de millennials. Alle meuk uit je leven verwijderen en je focussen op het essentiële. Niet alleen materialistische objecten zijn daarbij de klos, maar ook de digitale varianten moeten er aan geloven. Mensen trekken alle aandachtvretende digitale rommel niet meer. Alle apps, posts en notificaties; het grootste deel ervan behoort tot de groep ‘niet essentiële meuk’ en kan dus verwijderd worden.

Zelf heb ik ook weleens gespeeld met het idee om m’n smartphone weg te kegelen. Zeker na het lezen van het boek Digital Minimalism van Cal Newport in 2019. Ik heb daar toen een essay over geschreven onder de naam Sustainable Information Diet, waarin ik pleit voor een duurzame, doordachte relatie met informatie input voor je brein. Toch heb ik nooit de stap gezet om m’n smartphone daadwerkelijk te verlaten. Waarom?

Geld en sustainable information diet

Nou, ten eerste is het gewoon zonde van de investering als je plotseling stopt met het gebruiken van je smartphone. Het zijn immers ongekend dure apparaatjes, dus je kan er maar beter voor zorgen dat je er zoveel mogelijk uit haalt.

Daarnaast volgde ik m’n eigen advies uit het Sustainable Information Diet op en ontwikkelde ik een gezonde relatie op met de informatiestromen. Zo gingen alle onzin apps met een feed (Instagram, Reddit etc) van m’n telefoon af, installeerde ik een schermtijd die alle niet-essentiële apps (alles behalve telefoon, notes, camera en Spotify) blokkeerde tussen 7:00 en 22:00 en als ik ging wandelen of sporten dan probeerde ik niet constant naar Spotify te luisteren.

Dat werkte eigenlijk allemaal wel prima moet ik zeggen. Natuurlijk had ik wel eens dagen dat ik toch bezweek en stiekem Instagram of Reddit terug op m’n mobiel downloadde om te scrollen (opvallend vaak wanneer ik een kater had), maar op de lange termijn is m’n schermtijd drastisch omlaag gegaan en gebruikte ik ‘m uitsluitend voor essentiële zaken zoals telefoneren, Whatsapp of notities bijhouden.

Nu zul je je afvragen: ‘Maar waarom heb je nu dan geen smartphone meer, als het toch allemaal zo goed ging volgens jezelf?’ Nou, die reden is eigenlijk vrij simpel.

M’n smartphone is kapot gegaan.

Hoe het noodlot toesloeg

Op zeer onfortuinlijke wijze is hij gesneuveld toen ik ‘m wilde gebruiken om een zwemtocht te tracken met Strava. Waterschade. Ondanks dat hij volgens Apple waterdicht behoorde te zijn en hij in een drybag-drijvende boei zat. Erg zonde natuurlijk van zo een duur apparaat. Maar van de andere kant: het biedt me nu wel juist de mogelijkheid om te leven zonder smartphone. Dat stemde me eigenlijk best wel gelukkig.

Ik heb nu de afgelopen drie weken zonder smartphone doorgebracht en moet zeggen dat ik ‘m totaal niet gemist heb. Ik wel het geluk gehad dat ik m’n simkaart in de mobiel van mijn vriendin heb kunnen stoppen (dual-sim telefoon), waardoor ik wel nog af en toe Whatsapp kan checken. Voor de rest is er nog geen moment geweest dat ik m’n mobiel echt gemist heb.

Gelukkig heeft m’n iPhone alweer nieuwe maatjes gemaakt

Wat mis ik aan de smartphone?

Sommige dingen zijn wel wat omslachtiger geworden. Ik kan tijdens m’n fietstochten bijvoorbeeld geen foto’s meer maken van de prachtige landschappen die ik doorkruis. Dit heb ik echter opgelost door m’n spiegelreflex camera in een rugzak mee te nemen tijdens het fietsen. Het is iets omslachtiger, maar het zorgt er ook voor dat ik met meer zorg foto’s schiet en niet met duizend matig foto’s op m’n telefoon eindig.

Ook neem ik m’n fysieke notitie boekjes nu weer vaker mee op pad, dat is ook wel aardig. Verder verwacht ik dat het wel irritant kan worden als ik een keer Google Maps nodig heb als ik een specifieke plek moet vinden, maar daar ben ik voorlopig nog niet tegen aangelopen. Het scheelt dat Malta ontzettend klein is en ik de geografie van het eiland al tamelijk goed onder de knie heb.

Ga ik weer een nieuwe telefoon halen?

Enfin, dat was alles wat ik voorlopig over dit thema kwijt wilde. Ik ga waarschijnlijk in de nabije toekomst wel een nieuwe telefoon halen. Nokia schijnt nieuwe feature phones te produceren waar slechts een beperkt aantal apps op kunnen, bijv. Google Maps en Whatsapp. Dat lijkt me een heel aardige optie moet ik zeggen.

Ik zal na een wat langere periode zonder smartphone nog eens een reflectie bericht met jullie delen. Ik ben benieuwd wat voor inzichten het zal verschaffen en of ik me genoodzaakt zal voelen om weer een smartphone aan te schaffen.